Ride Togheter, Train Apart

Gepubliceerd op 21 juni 2022 om 13:47

Samen trainen is niet altijd even makkelijk, je bent niet altijd van het zelfde niveau als je kameraden waardoor de ene vaak moet wachten op de anderen of je heb verschillende doelen waardoor je trainingen er nu eenmaal anders uitzien. Gelukkig hoeft dat niet te betekenen dat je niet meer samen kan gaan fietsen.

 

Niveau verschil

Dit is wellicht de vervelendste van de 2 omdat dit een invloed heeft op bijna alle ritten die je samen wil doen. Al zijn er een aantal dingen die je kan doen om dit op te lossen. Wanneer het niveau verschil niet heel groot is kan je simpelweg de sterkste van de groep wat meer op kop laten rijden en al helemaal op de vlakke stukken of stukken met veel wind op kop. Gaat het bergop, dan kan de sterkste altijd even wachten op de top, tenzij je een col aan het beklimmen bent is het tijdsverschil niet super groot.

Is er een groot niveau verschil dan zijn bovenstaande tips wellicht niet genoeg, daarom kan het handig zijn om bijvoorbeeld van te voren af te spreken dat de sterkste renner met een MTB rijd in plaats van met een gravel fiets, zo zal zijn extra rolweerstand en luchtweerstand ervoor zorgen dat het wat zwaarder wordt. Hetzelfde kan bereikt worden door te spelen met het gewicht, laat de sterkste van de groep het reserve materiaal maar dragen of de extra bidon. Zeker tijdens bikepack trips is dit zeer makkelijk toe te passen, weeg de bagage vooraf en herverdeel een aantal spullen zodat het niveau verschil wat uitgebalanceerd wordt.

 

Verschillende trainingen

Heb je een ander soort training op het programma staan? Dan zijn er enkele simpele manieren om toch samen te fietsen. Wanneer er een verschil in tijdsduur van de training is dan spreekt het voor zich dat diegene met de lange training wat vroeger kan vertrekken of wat langer kan blijven door rijden.

Maar ook wanneer je beide een interval training wil doen die er heel anders uitziet kan je nog samen gaan fietsen. De kans is zeer reëel dat je een opwarming en cool down hebt die je perfect samen kan uitvoeren, wanneer de totale duur van de interval ongeveer even lang is kan je afspreken om de interval op de zelfde locatie uit te voeren en ter plaatse elk even alleen te rijden zodat beide interval sessies kunnen lopen zoals het zou moeten.

 

Een voorbeeld

Hiernaast een voorbeeld van een rit die Kevin en ik vorige week hebben gereden. Last minute spraken we af om samen een rit te doen maar beide hadden we een ander type blokken op het programma staan. Wel was de duur van de start van de blokken tot het einde voor beide ongeveer gelijk. We konden dus prima samen de opwarming en cool down doen. Doordat ik graag wat extra kilometers wou maken reed ik ’s morgens tot bij Kevin, dat zijn toch weer 10 extra kilometers. Een bijkomend voordeel is dat er bij aankomst altijd een koffie klaar staat, ideaal net voor de interval sessie.

 

We rijden samen tot de Bosberg in Langdorp, de totale lengte van de klim is ongeveer een minuut, net lang genoeg voor mijn blokken van de dag. De blokken van Kevin waren iets korter en vormden dus zeker geen probleem. Behalve bij de start van onze blokken zien we elkaar een klein uurtje niet, ieder kan zijn training uitvoeren zoals hij zelf wil. Nadien rijden we weer samen om wat op onze positieven te komen. Kevin begint aan zijn werkdag terwijl ik nog even wat extra kilometers maak alvorens aan de mijne te beginnen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.